Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Yeşilce Ar-Ge Konferansından izlenimleri S.Aksu, sizler için yazdı.
YEŞİLCE AR-GE İZLENİMLERİ – 4 ŞUBAT 2012 KOCAELİ
Yeşilce İmece Vakfı Başkanı Sayın Nadir Aydın’dan gelen e-posta davet mesajı ve Yeşilce-Yeşilyurt Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertekin Karakaya’nın ulaşım ve organizasyona katılım yardımları ile toplantıya katıldım. Aşağıda yer alan toplantı konusu “YEŞİLCE GENÇLİĞİNİN BİLİME-SANATA VE YAŞAMA BAKIŞI” olarak iletilmişti. 4 Şubat 2012 Cumartesi günü neler oldu, saat-saat nasıl geçti hatırlayalım (çok az not tutarak izledim, hatırladığım kadarıyla izlenimlerimi aktarıyorum…)
3 Şubat Cuma günü geç saatte (Cumartesi-02:00) eve gelmemden dolayı sabah geç kalıp aceleden kahvaltı ile toplanıp, 10:20’de evden çıkıp, sarı taksi ile aceleden yola koyulup 10:35’de Kavacık eski itfaiye binası olan döner kavşağa ulaştım. Orada üzerinde Sarıyer belediyesi yazılı bir midibüse bindik (10:50). Araca Ümraniye’den de yolcu alındı. Sonradan tanıştığımız, YKDD başkanı (Ç.Önal) herkese tek tek hoş geldin dedi. Yolculuk sohbet edilerek gayet hızlı geçti, uyuyanlar da vardı. Benim için Üsküdar’a gitmek bu yolculuktan daha uzun sürmüş gibi olurdu :). Ancak güzergah sonlarına doğru varış yerine yaklaşırken Y&Y dernek başkanımız Ertekin Karakaya başkanımız hararetle araç sürücüsü ile sohbet etmekteydi ki, bu sohbet araçtaki yolcuları rahatsız etti 🙁 .Çünkü sürücü cevap vermek için konuşurken, başıyla beraber direksiyonu da sağa-sola çevirdiğinden araç bazen hafif yalpalayıp S çizerek kıvrılmaya başlamıştı. Bu durum endişeye yol açıp yolcuları tedirgin etmeye başlayınca, YKDD başkanı müdahele ederek “Gençler rahatsız oluyor, YOL GÜVENLİĞİ beyler” uyarısı yaparak ön taraftaki canlı sohbetin araç S çizmeden devam etmesini sağladı.. 🙂
12:15 civarı Kocaeli’ye ulaştık, karşılama, ev sahipleriyle tanışma ve kayıt sonrasında yemek yenildi. Yemekte masamızda Yeşilce İmece vakfı başkanı Nadir Aydın, Damadı, T.Kıyan ve ben:S.Aksu sohbet ettik. Zevkli, ilgi çekici bir tanışmayla devam eden bir öğle yemeği oldu. Daha sonra katılımcı Ankara grubu da toplantı yerine ulaştı, onlar da yemeğe geçtiler.
Bizler masada iken, kayıt sonrasında hazırlanan yaka isim kartları dağıtıldı.
Bu arada, çay-kahve arası verildi ve sonrasında toplantıya geçildi. İlginç şekilde ilk defa benim için ön sırada oturma için yer ayrıldığını gördüm, orta-arkalarda oturmaya alışkın olmamdan dolayı sürpriz oldu. Ancak, en ön sıra takip etme açısından pek çok salonda iyi bir yer değildir, çünkü sinemada dahi görüş açısını daralır izlemek için başı çok fazla sağa sola ve öne yukarı hareket ettirmek gerekir. Fuar merkezi toplantı salonu, özellikle ilk 2-3 sırasının izlenebilirliği azaltması nedeniyle, bana göre önlerde izleme rahatlığı açısından iyi tasarlanmamış, veya ben çok beğenmedim.
– 13:30 civarında toplantı başladı
– 13:50 Yeşilce İmece Vakfı başkanı Nadir Aydın sözü aldı, kendini tanıttı, gündemi açıkladı, ilk defa yapılan ve 10 günde hazırlanılan bu organizasyonu kısaca tanıttı. Kocaeli yer seçimin İstanbul, Ankara arasında olması dolayısıyla ulaşım açısından düşünerek seçtiklerini belirtti.
– 14:00 Yeşilce Belediye Başkanı Feyzi Ünal sözü alıp bir konuşma yaptı, Yeşilce’den, Yeşilce’nin aydınlık yüzünden, Türkiye ve Dünya gündeminden çeşitli konulara değindi. Ayrıca projelerden, yol çalışmaları, Safranbolu benzeri turizme yönelik ön çalışmalarla eski evlere katılan özel görünümün nedenlerini açıkladı. Belediye’de AB projesi yazma konusunda da 2 uzman olduğu söylendi. 2 tane de proje alınmış…
– 14:23 Nadir Aydın tekrar sözü aldı, kısa bir not düştü .. ?? .. …. adlarını hatırlayamadığım bazı başka davetliler kısa sürelerle kürsüye çıktılar. Prof.Dr.Ahmet Erdönmez’in emekli öğretmen kardeşi toplantıyı Altınoluk’tan video-konferans ile izledi ve kısaca konuşarak görüşlerini iletti.
– 14:25 Prof.Dr. Ahmet Erdönmez sözü aldı, bir giriş konuşması sonrasında
14:30 – 14:55 Einstein hakkında bir sunum yaptı. Çok GÜZELDİ, bazı yansıları çok hızlı geçmesi nedeniyle tam olarak keyfine varılamadı. Kendisine çok teşekkürler.. Toplantıyı oturum başkanı olarak gayet güzel yöneterek, söz alanları, özellikle genç üniversite öğrencilerini konuşmaya teşvik etti.
– 15:00 Sözü MACBOOK kullanıcısı Mak.Müh. Alkım Erdönmez aldı, biraz felsefe ve hayata dair konular, kim ne yapmak ister. Ar-Ge nedir, Ar-Ge desteklerinde destekleyen maddi katkı veren hangi alternatif yollar kurumlar var anlattı. Özetle, bilgilendirici genel bir sunum yaptı. Konuşması eğlenceli şekilde insanların dikkatle izlemeleriyle devam etti. Bu sunum e-posta adresini veren katılımcılara da ileteceğini söyledi. Daha sonra ara verildi ve bir sürpriz olduğu söylendi..
-15:16-15:40 NOVA-Robot sahne önüne getirilip bir demo yapıldı, gayet ilgi çekici çok özel bir gösteriydi. Bu şekilde mühendislere özel bir ortama havası veren izlenime neden oldu… Mühendis olmayanlar ROBOTu biraz kıskandı.. ROBOT çalışma grubu kuruldu, yer almak isteyenler kürsüde iken de istekli olduklarını söyledi..
Katılımcılar arasında toplantı formatı, amacı, yılda kaç kez yapılacağı (1 kez Temmuzda Yeşilce şenlikleri gün, 1 kez de Ocak-şubat aylarında, birine gelemeyen diğerine gelebilir denildi) konuşuldu. Protokol havası da olsa, ortam gayet sıcaktı. İnsanların birbirini çok uzun zamandır tanıdığı, sanki hepsinin samimi arkadaş akraba topluluğu (??galiba öyle) olduğu izlenimi veren kendine özel bir havası vardı.
Toplantı masasında yöneten oturum başkanı A.Erdönmez neredeyse konuşan tüm gençlerin bir şekilde akrabası çıkıyordu, en azından kimin-kimlerin ailesinin torunu-çocukları olduklarını kestirme ifadelerden hızla ortaya çıkarıyordu. Arka ekrana bir Yeşilce soyağacı yansıtıp, lazer pointer ile gösterilseı kim kimdir daha hızlı anlaşılamazdı.. 🙂
Kişisel olarak üniversiteli arkadaşlara bir eleştirim var, hemen hemen yarısı okulda kravatı gevşeten çıkaranlar gibi, isimleri yazılı yaka kartlarını kaldırmışlardı. Daha hızlı tanıma tanışma için verilen bu kartlar aynı zamanda, kürsüde çekilen fotoğrafların derlenmesine yardım işlevi görecekti..
– .. ayrıntılarlar.. neler oldu kim ne söyledi iyi hatırlama zor da olsa devam edelim, … , önce tüm üniversite öğrencisi, adayı gençlerin ve istekli diğer misafirlerin kürsüden izlenimleri, varsa eleştiri ve önerilerini iletmeleri istenildi. Bazıları zorla veya utangaç ve isteksiz olanlara deneyimli katılımcıların teşvik edip cesaret vermesiyle %80 katılan herkes söz alıp konuştu. Daha da akademisyen ve diğer yetkili kurumsal kimliklerin, dernek-vakıf başkanları gibi destekleyen STK ların kısa konuşmaları oldu. Erken ayrılan Alkım-Erdönmez’e Ertekin Karakaya’nın sitemleri oldu, bırakıp gitti .. erkenden … 🙂 Üniversiteliler söz alarak gayet orjinal, iyimser, dinamik ve genç olmanın farkını gösteren konuşmalar yapma fırsatları oldu. Kendisi için, Yeşilce için, Ar-Ge için ne düşünüyor, neye ihtiyacı var, ben kimim, ne yapabilirim, aklıma bir şey geliyor, gelmiyor .. doğaçlama görüş belirtildi. Kimisi Yeşilce’de ilk reklam filmini çekeceğini söyledi, kimisi öğrenci olduğunu staj yeri bulma ve mezun olunca iş arama konularında yardım edilmesine ihtiyaç olduğu söyledi. Çok sayıda mühendislik, özellikle, elektrik, elektronik-haberleşme öğrencisi olması dikkat çekiciydi. Bu durum sosyal bilimler okuyan bazı öğrencilerden toplantıya gündeme yönelik sitem tarzı yorumlara neden oldu. Bilim, sanat ve yaşama bakış olarak duyurulan Yeşilce Ar-Ge program konularından bazılarının sanki ayakları topal kalmış olduğu izlenimi doğdu. Özellikle sanata bakış teması eksik kalmıştı, muhtemelen kokteyl iptal olmasaydı bağlama getirmiş gençler sanat icrasıyla bu alandaki eksikliği dolaylı olarak kapatmaya çalışacaklardı. İlk toplantı olması, bir şekilde bazı kararların hızla verilmesi, katılım ve katkıya bağlı olarak kesin programın o anda ortaya çıkması ve işleyişin değişmesi nedeniyle herkes ne aradıydı ne buldu ne söylenmişti bilmek zor. Ancak, nihai olarak gayet başarılı ve insanları memnun eden tanışma kaynaşma sağlayan sosyal tarafı da olan bir etkinlikti. Ben niye geldim vb pişman olan yoktur, ya da çok azdır. yada bilmeden geldim, tam katkı yapamadım üzüntüsü belirtenler oldu.
– Üniversite eğitimi almaları nedeniyle muhtemelen dersleri, sınav hazırlıkları, dönem proje raporu hazırlama gibi nedenlerden ders çalışacakları zamandan fedakarlık yaparak gelen öğrenciler de mutlaka vardır. O yüzden, çoğunlukla kendi inisiyatifleriyle gelmiş olan ve aman niye geldik vb mırıldanan toplama katılımcı havası olmayan bu kadar çok öğrencinin katılması önemli bir ilgi ve özveri olduğunu gösteriyordu. Çoğu okulda dönem ortası da olsa çalışmaya devam eden ve ders çalışma zamanlarından fedakarlık edenler eminim vardır.
– Bazı öğrenciler daha lisede olduklarını üniversiteye hazırlandıklarını söyledi. Bazısı ben işletmeciyim nasıl Ar-Ge yapacağım dedi. Ar-Ge terimi dikkat çekici güzelliğe sahip, ama herkes kendiyle neyi nasıl bütünleştirip katkı verecek emin değillerdi. Bazı öğrenciler iki yıllık bazı dört yıllık pek çok farklı üniversiteden katılmışlardı… Bazıları biraz çekinceli ve utangaç havasıyla isteksiz olsalar da kürsüde topluluğa karşı konuşmaktan memnun oldukları görüldü. Bir genç bayan, ben ne yapabilirim ki, nasıl yardım ederim vb .. gülümseyerek … düşünerek … sonunda kendisinin ilk yardım kursu olursa öğretmen olabileceğini belirtti. O anda takip edemesem de, doktor-hemşire gibi bir meslek öğrencisi olmalı..
– Yeşilceli olmadğı halde katılmış bir gence başkan niçin geldiğini sordu, bu soru izleyiciler arasında tebessümler olmasına neden oldu. Ankara’dan bir izleyici bayan “Yeşilce’den kız alacakmış”…diye espri yaptı.. 🙂 …
– …
– Bazı gençler fikir alışverişi için facebook grubu kurulmasını önerdi, bu öneri çok sayıda kişi (gençler genelde) tarafından desteklenince hemen oracıkta grubu kurdular, yarım saatte grubun 24 üye sayısına ulaştığı projeksiyon ekranlarında görüldü.. Çok hızlılar..
Bu arada ben de kürsüde konuştum, genel olarak Ar-Ge ve projeler, Yeşilce’nin aktif olması, gelişme için çalışması faaliyeti, özel fedakarlıklarla bu toplantıların yapılmasının önemi, … , gençlerle birlikte genç hissetmenin güzelliği, gibi noktalara değindim. Ar-Ge birleştirici bir konu olduğundan bahisle, böyle bir destekleyici, sıcak bir ortamda olmanın güzelliğine değindim.. İnsanların başkalarına, kendi yöresine yardım etmesi, katkı sağlaması için önce kendilerini geliştirmeleri gerektiğini söyledim. Bu tip konuşmalara cevaben sen ne yapabilirsin vb sorulara cevaben, iletişim kurmak, tanışmak isteyen gençlerle eğitim, lisansüstü olanaklar konusunda bilgi verebileceğimi ilettim.. Çok sık bu düzeyde ilgili özel bir topluluğa karşı konuşmadığımdan, oradakileri tanımadığımdan, köye toplam 10 günden az bir süre için gittiğimden bahsettim, dolayısıyla katkım sınırlı. Bundan dolayı tanımadan, tanışmadan orayı sevip benimsemeden sahiplenme zor. Tanışma ve fikir alma verme vb anlamında güzel bir çalışma oldu.
Benden önce çıkan öğretim üyesi T.Kıyan Ar-Ge konularına değindi ve kendisinin işi ve ilgi alanları gereği Ar-Ge projelerine talip olduğunu söyledi..
Programda olan kokteylin T.Kıyan ve S.Aksu hocaların erken kalkacaklarını söylemeleri nedeniyle iptal edildiği duyuruldu. Buna rağmen toplantının sona ermesi, yola çıkış ??18:30’u geçti.. Yolda molada isteyen çerez vb küçük alışveriş yaptı. Araç içerisinde yolculara kola ikram edildi.. Teşekkürler, 2 bardak aldım.. 🙂 Herkes birbirine yakın uzak çerez vb teklif etti. Araç İstanbul’a yaklaşırken, boş poşetlerle çöpler toplandı, Çetin başkan bizimkiler-kimse çöp bırakmaz toplarlar demişti yolun başında, gerçekten de güzelce herkes temizliğe dikkat etti, çöpler poşetlerle toplandı. Araç sürücüsü bu durumdan memnun olmuş olmalı, çünkü ertesi güne hazırlığı varsa azalmış olmalı.
Dönüşte, YKDD başkanı gençlerden izlenimlerini sordu, kritik yapıldı. Kimsi robot olayının çok fazla öne çıktığını söyledi, konuya biraz uzak hissetmişler. Diğer genel konular konuşarak dönüş yolculuğu da hızla sona erdi.. Birlikte yolculuk ettiğimiz ve birçok konuda sohbet ettiğimiz yeni arkadaşlara çok teşekkürler..
İstanbul’a E-5’den gittik, Boğaziçi EEMüh. öğrencisi bir genci Kartal-Maltepe’ye yakın bir noktada bıraktık. Yolda trafik olmasından da dolayı eve ulaşmam 21:30’u buldu. Muhtemelen kokteyl olsaydı.. 23:00’ı geçerdi…
Toplantı fotoğraf çekimi ile sona erdi…
Herkese çok teşekkürler… Sevgiler…
S.Aksu
Konferansla İlgili Tüm Fotoğraflar İçin Tıklayınız.
{fcomment}