Ordu Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, hayvanı olanların talep etmesi halinde il müdürlüğü tarafından yaylalarda yer gösterilecek…
Uzun süredir ne yapılacağı konusu tartışmalara neden olan yaylalarla ilgili İl Tarım Müdürlüğü tarafından geniş çaplı açıklama geldi.Net hükümlerin bulunduğu açıklamalarda kesinlikle mera ve yaylalar devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu vurgulandı. Artık ‘birinin yaylası, şunun merası’ diye bir anlayışın bulunamadığı ifade eden Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri,”İstenildiği takdirde hayvan başına bir alan belirlenerek onun karşılığında mera verilecek. Hayvanı olanın hiç bir sıkıntı duymasına gerek yok. Ancak yaylalarda yıllardır belli bir bölgeyi benimsemiş tabusunu da ibraz etmiş kişilerin tapularının artık hiçbir şey anlamı yok. O kişiye gittiğinizde yaylaya çıkaracak hayvanı da yok. Bu durumda yasaların önünde durmanın da bir anlamı yok” diye konuştular.
Bölgedeki yaylalarla ilgili olarak valilik tarafından özel bir yönerge çıkarıldığını ifade eden yetkililer,”Mera kanunuyla ilgili olarak bölgede bir uyumsuzluk vardı. Ancak yasal olarak yaylalarda kalıcı bina yapması kesinlikle yasak. Bunun sorumluluğu kesinlikle muhtar ve belediye başkanına aittir. Varlığını tespit ettiği yapıyı hemen ihbar etmek zorundadır. Ama biliniyor ki, yayla bu bölge için bir kültürdür. Konu Valilik tarafından mera kanununa aykırı olmamak kaydıyla yönergeyle aşılma yoluna gidildi. Bu şu demek, yaylada yaşamak isteyenler için obaların yapısını bozmadan 2 dekarlık alanlar belirlenecek. Bu bir plan dahilinde yapılacak Asıl olan yaylaları talan ve beton olmasından kurtarmaktır. Yasak zihniyetinden çıkartılarak meşruiyete oturtulmasıdır. Zaten eğer bir obada yer isteniyorsa eski ahşap evlere hiç dokunulmuyor. Veya bir başka bir bölgede müracaat fazla olursa muhtelif yerlerde yeni obalar açılacak. Bunların alt yapıları da yapılacak. Ancak kalıcı olmayan binalar şartı var” ifadelerini kullandılar.
Söz konusu sıkıntıların ortadan kaldırılması ve yaylaların talan edilmesinin önüne geçilebilmesi için kiralama yönteminin geliştirildiğini dile getiren yetkililer,”Yasalar da kiralama yöntemini belirtiyor. Hayvanı olan bütün vatandaşlarımız için yaylarını olsun yada olmasın Tarım İl Müdürlüğü onlara mera tahsis etmekle yükümlü. Yeter ki şu kadar hayvanım var desin. Ben şu parseli kiralamamak istiyor denildiğinde 25 yıllık kiralama yapılıyor. Kira denilen çok düşük rakamlardır” şeklinde konuştular.
Kynak:Kenthaber