Köy hayatından örnekler taşıyan Anadolu Müzesini Burhaniye’ye taşıyan Nurdaş Yılmaz, ‘Bizim Köy Etnografya Galerisi’ adını verdiği müzesini gezen herkesin, kendi köyünden bir şeyler bulabileceğini ifade ediyor.
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Öğretmenler Mahallesi yakınındaki E-87 Karayolu üzerinde 300 metrekare kapalı alana kurulan müzede sergilenen tüm unsurlar hareketli.
Galerinin kurulduğu arazide bulunan zeytin ağaçlarını budayıp koruma altına alan Nurdaş Yılmaz, 27 yıllık bir birikimin eseri olarak bu galerinin ortaya çıktığını belirterek, Ordu Mesudiye’den getirdiği, Yeşilce beldesinde bulunan hareketli Bizim Köy Etnografya Galerisi’nin montajının yaklaşık 4 ayı bulduğunu ve kendisine 500 bin TL’ye mal olduğunu bildirdi.
Yöresel eşyalar, eski yöntemlerle ağaç kesen, halı dokuyan, karasabanla çift süren insan figürleri, tarihi tarım aletleri, doldurulmuş hayvanlar, minyatür çeşmeler ile değirmenlerin yer aldığı müzedeki hayvanlardan insanlara kadar tüm her şey elektrikli motor sayesinde hareketlendirilmiş müzeyi gezmeye gelenler, kapıdan içeri girdiklerinde sergilenenlerin sıradan bir müze görünümünde olan ancak, tahta çitlere yerleştirilmiş sensorlar sayesinde sergi alanına yürüdüklerinde hareketlenen insanları, hayvanları ve eşyaları görünce farkı anlıyor. Hareketli müzede sergilenen un değirmeninden, keçiden süt sağan kadına, Kur’an-ı Kerim okuyan hocadan beşik sallayan hareketli kadın figürlerine, ağaç kesen marangoz figürlerinden bulgur öğüten kadına kadar zengin bir Anadolu geçmişini günümüze taşıyor.
Çocukluğunda, büyüdüğü aletlere büyük hevesi olduğunu ve bu heves nedeniyle bu müzeyi oluşturma kararı aldığını kaydeden Nurdaş Yılmaz, “Bu müzedeki her şeyi köyde tek tek biriktirdim. 27 senedir biriktirdiğim eşyaları hareketli yapmaya başladım. Köy yaşantısının tam gerçeğine yakınını yapalım diye karar verdik. İnsanlar nasıl yaşamış, nasıl kazanmışlar, bu duruma nasıl geldiklerini görsünler kurduk.” dedi. Müzenin içinde bulunan figürleri yapan ve onlara hareket veren usta Ertan Güven de yaptıklarını heyecanla anlattı. Güven, aşağı yukarı 9-10 senedir müzeyi bu hale getirmek için uğraştıklarını, montajının da 3-4 ay sürdüğünü söyleyerek, burada sergilenenlerin nasıl yapıldığını anlattı.
Müzeyi gezmeye gelenler de kendi köylerinden bir şeyler bulduklarını, 50-60 yıl geriye gittiklerini belirterek, herkesin burasını gelip görmesi için tavsiye ettiklerini ifade etti. Nurdaş Yılmaz, bölgenin başta zeytin ve zeytinyağları olmak üzere tanıtımı yapmayı amaçlıyor.
CİHAN