Yayla turizmi,gazete.yesilyurt.org hatta yesilyurt.org konusunda yapılan çalışmalar ve gösterilen ilgi toplumumuzun talebiyle ilgili bir sorun yaşıyor .Ekonomistler iyi bilirki talep olmayan bir ürünün arzıda olmaz ve yine iyi bilirlerki iyi bir pazarlama stratrjisi ile bir ürüne talep yaratılabilir.Popüler müzik dalında müzik kanallarında beş para etmez şarkıları para vererek sürekli çalmak sureti ile yaratılan talep,sürekli ana haber bültenleri ve dizi kadar uzun fragmanları ile izleyici bulan basit diziler buna en iyi örnek.Talep mi arzı oluşturuyor arz mı talebi bu tartışılabilir ama kati olan şudurki iyi bir ürün herzaman talp bulamadığı gibi kötü ürünler çok rağbet görebiliyor.örneğin bir çok ressamın tablosu,birçok yazarın romanları onlar öldükten sonra milyon dolarlara satılmış binlerce kez basılmıştır.
Yayla turizmi ve e_gazete de durum (ki bizim genel davranış karekterimizi gösterir)hassastır….
Eğer biz başarılı olur ve 20 turisti bir hafta veya 15 gün iyi bir şekilde ağırlar ve gelen turist sayısı her geçen yıl artarsa insanlar artı değeri fark eder nemalarından zevkle yararlanır duymaları gereken gururu duyar ve bu işe herkesten fazla sahip çıkarak kendilerine çeşitli payeler çıkarır.
Yada yayımlanan gazete başarı gösterip olumlu bir sebep ile ana haber bültenlerinde 10 dk konu olsa herkes bu konuda bir şey söyler ve turizm konusundaki örnekler benzer şeyler yaşanır.
Ya başarısız olunursa ?
Herkes ben dediydim der ve çabası ve emeği geçen herkesi küçümseyerek bir şekilde kendilerine malzeme yaparlar.
Burada karşımıza bence 3 adet seçenek çıkıyor…
1-Herkesten fazla ve farklı düşünmeyi bırakıp seyirci koltuğumuzda rahat bir şekilde oturup her konuda ahkam kesmek.
2-Gerçekten doğru olduğuna inandığımız bir ürün (hizmet) bulup mükemmel bir şekile gelene kadar çaba harcayıp insanlara sunarak sonuçları ne olursa olsun kırılmadan ve karşılık beklemeden fikirlerimizin ve hayallerimizin peşinde koşmak ve talebin oluşmasını beklemek
3- Belirli bir talep oluşana kadar bekleyip fırsatları kollayarak doğru zamanda herkesin beklediği şeyleri yaparak popülerliğimize popülerlik katmak.
Yeşilyurt.org ye ilk girdiğim anda burada oluşturulan amaç , çaba dinamizm beni bu sitenin bir parçası olmaya itti ve bu ortamda yapılanlar,yapılmak istenenler ve yapılabilecekler beni herzaman heyecanlandırdı ve umutlandırdı.Şu anda da görüyorum ki benim gibi ister yeşilyurtlu olsun ister başka bir memleketli aynı heyecanı paylaşan okyanus ötesinden,ege den.almanyadan katılımlar var
Burada sorulacak soru şudur
Kim sürekli aynı yerde duran bir gemiye binmek ister ?
Evet, artık ok yaydan çıkmış ve ortak değerlerde buluşmuş farklı değerlere, farklı özelliklere ve farklı hayallere sahip insanlar bir araya gelerek birbirlerinden güç almaya başlamıştır.
Artık hepimiz bu gemideyiz …
karar vermemiz gereken o dur ki
1- geldiğimiz nokta herkese tatmin edici gelir ve biz demir atar yerimizi korumaya çalışırız.
2- gemiyi akıntıya bırakır ne zaman ve nerede karaya oturacağını tartışırız
3_ herkes kürekler asılır ortak fikirlere doğru yol alır ve gideceğimiz yollardaki yeni katılımcılarla birlikte yolumuza devam ederiz
Not : İnmek isteyenler için can yeleklerimiz mevcuttur. ama lütfen farkında olmadan da olsa gemiyi yavaşlatacak eylemler içerisinde olmamaya gayret edelim
Saygılarımla
Ertekin Karakaya