Kendini tanıtım işini yapanlar var, ama az. Yapmayanlara, “siz kimsiniz diyorum”, bazen de birini sorup kim olduğunu söylemeden telefonu kapatacak olanlara sorarım, “acaba siz kimsiniz” diye.
Ama ev telefonuna arayanlardan bazıları çok komik. Mesela, hiç bir şey demeden hemen bağıra bağıra aradığı adamın kadının adını söyleyen, veye “hasaaan sen misin, şunu yaptın mı, şunu ettin mi diye diye direk konuya dalanlar da var” Bir keresinde, kendime acaba şuna evet desemiydim dediğim olmuştu.
Direkte telefonda, sen kimsin, siz kimsiniz diyenler de var, sanki ben askerde telefona bakan er, açar açmaz kendimi tanıtacam. Onlara önce sen kimsin sorusuyla cevap vermeyi yeğliyorum.
Bir de şu ara, herkesin cep telefonu var arayın numarasını, kayıtlı ise adını görüyor. Şimdi sabit telefonlarda da o özellik var, telefon defterine arayanların ismini kaydederseniz sanki cep tel gibi numaraları gösteriyor. Bu tip bir özellik olunca daha az zaman kaybedilerek tanıtım konuşmaları vb. yapılabilmekte. Cep tellerde şöyle muhabbetlere şahit oluyorum, biri aramış kapatmış, aranan kişi bilmediği no da olsa, acaba beni aramışsınız niye aradınız vb. konuşması yapıyor.
Bir de evi telefonla arayan pazarlamacılar var. (O ara kömürcüler telefonla pazarlamaya başlamıştı)
– Alo ben ….., ” ….” holding den arıyorum. …. ile görüşmek istiyorum. (bayan)
– Ben …, niçin aramıştınız. (ben)
– Beyefendi, “…” ile görüşmek istiyorum..
– Acaba kömür mü satıyorsunuz
– Beyefendi ne kömürü, ben … holding diyorum.
– Bu aralar kömürcüle çok arıyorlar da.
(Hadi ben holdingin kömür satmayacağını biliyordum da, acaba evi pazarlama için arayan bir holding de olur mu yani?) Bilin bakalım hangi holding? 2001 krizinde ixxxs finansı batan holding. Sanırım onlar, kömür değilse de, ev aleti, tatil vb. satmaya çalışıyorlardı.