siyasi kitaplar

9 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #43346
      ozguraksu
      Ziyaretçi

            ben sadece merak ettiğim bir şeyi yorumlarınıza sorucam..siyasi bi kitap okurken hangi kitabı alacağınıza ve hangi yazarı okuyacağınıza nasıl karar veriyosunuz.mutlaka her siyasi kitap yanlıdır ve bundan kaçış yoktur.örneğin bir insan hakkında iki kitap okudum.birisi kahraman birisi vatan haini yapmış.hangisine inanacaksın. veya şöyle dersem okuduğun kitap seni ne kadar aydınlatacaksın..
            diğer bir konuda ilkokuldan başlayıp üniversteye kadar okuduğumuz tarih 1930 lara kadar.peki sonrası.1950 ler bence dönüm noktası. köy enstütülerinin kapatılıp yerine imam hatipler açılması bir dönüm noktasıdır ve ülkemizin şu anki sürecininde başlangıcıdır.peki bunlar neden okutulmuyor. veya okutulamıyor mu?daha farklı soracaksak bu tarihteki olayları gençlere okutmaya anlatmaya yüzlerimi yok..?

    • #47679
      saksu
      Ziyaretçi

      Sanırım siyasi kitap derken belli dönemlere ilişkin siyaset tarihi vb. kastediliyor. Ben öyle değerlendiriyorum en azından. Genellikle kitaplar 1-2 yıldan 3-5 yüzyıllık dönemlere kadar kapsayabiliyorlar. Hangi kitabı, hangi yazarı okuma deyince biraz düşünmek gerekli, yoksa kitaba da verilse harcanan para yerine gitmeyebilir. Siyasi vb. konulu kitapların az çok yanlı olması doğal, zaten tamamen tarafsız bir kitap yapay ve okunması da sıkıcı olurdu. Ancak biyografi, anı gibi türlerde kimi kitaplar, sadece bir kişinin gözünden anılarını yaşadığı siyasi tarihi vb. anlatıp zevkle okunabilir. Ancak okunan kitap sizin zaten bildiğiniz siyasi eğilimleri ve birtakım klişeleri içeriyorsa okunması biraz sıkıcı olur.

      Özgür iki farklı kitap okuduğunu ve ikisinin de aynı kişiyi birbirine tezat olarak tanıttığını yazıyor. Bence bu gayet güzel. Okuyan kişi okuduklarını hazmedip aktarılan nesnel bilgileri değerlendirerek bir sonuca varacak. Yoksa sadece A ve B yazarın görüşünü aynen kabullenmek yanlış bir yaklaşım olur. Ancak bazen de şu tip kitaplar var: Size A kişinin iyi, kötü, dürüst, çalışkan, faydalı, faydasız, vatansever, hain olduğunu söylemiyor. Ancak ne yapıyor, sadece okuyucunun edinmesini istediği görüşe yönelik bilgileri, belgeleri ve anıları kitapta anlatıyor. Burada okuyanı kasten kandırma tarzı görülüyor, veya kendi görüşünü söylemekten çekiniyor ama ima ediyor.

      Okul kitapları yıllardır belli formatta bizlere, Atatürk’ü, Türk tarihini, Cumhuriyet tarihini, Osmanlı tarihini anlatmakta. 1930 sonrası tarihini öğrenmek için iş bizlere düşmekte. Yani kitap okuyacağız.

      Bilenler bilir, inanılmaz derecede çok sayıda kitap yayınlanmış bu konularda. Ben şahsen biraz da farklı bir gözden görüş edinmek için yabancı yazarların (Bernard Lewis, Patrick Kindross, Andrew Mango..) kitaplarını okumaya öncelik veriyorum. Bu yabancı yazarlar da kitaplarında Nutuk’dan, Halide Edip’in kitaplarından, Şevket Süreyya Aydemir’in kitaplarından alıntı yapmışlar. Osmanlı tarihi için de İlber Ortaylı’nın güzel kitapları var. Bu söylediklerim dışında bir arkadaşınızın, okuldaki Hocanızın tavsiye ettiği kitaplar okumak için tercih edilebilir. Beğendiğiniz bir kitabın mutlaka referanslarında da birçok okumaya değer yayın vardır.

      Okullarımızda 1950’ler sonrasının okutulmaması çok ilginç  bir konu; ancak, hepimiz niçin okutulmadığını biliyoruz. 1950 sonrasının herkesin üzerinde anlaşamadığı birçok çizgisi var. Okunan kitaplar ve diğer bilgi kaynakları insanı berrak açık bir çizgiye kolaylıkla ulaştıramaz, biraz zaman gerekir. 

    • #47680
      lubimaya
      Anahtar yönetici

      Siyasi kitap okumak için belli bir olgunluk düzeyine gelmek gerektiğine inanıyorum.
      Hayata bakış açımızı, bazı olaylarda realist ve objektif olarak bakabilme yeteneğimizi geliştirdikten sonra okumalıyız.Çünkü birçok siyasal kitaptaki gibi bize direk yansıttığı şekilde düşünürsek yalnış tercihler yapmamız an meselesi olabilir. Neyin doğru neyin yalnış gibi olguları öncelikle kendi benliğimizde belirlememiz ve bu kitapları okuyarak onlarla karşılaştırmamız en doğrusu.

    • #47681
      erkan şinel
      Katılımcı

      zamanla bireyin kendi düşünce ekseni ve mantığı içinde damıtarak irdelemesi gereken olgulardır. karar verme aşaması öyle kolay olmamalıdır.

      köy enstitüleri dünya tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'ne özgü bir yapı olup emsali yoktur. o okullarda her öğrenci bir duvar ustası, veteriner,ağaç ustası gibi mesleklerle donatılmış birer nişaneydi. fakat yine bilinmeyen bir el ile dönemin iktidar partisine kapattırıldı. eğer yanlış hatırlamıyorsam Rizeye çay, entitüde öğretmen olan bir kişi tarafından getirilmiş ve ülke ekonomisine entegre edilmiştir.

    • #47682
      ERTEKİN
      Katılımcı

          Sevgili Özgür'ün değindiği siyasi kitapları okuma sıkıntısı benimde bir dönem hatta halen kriterlerini belirlemek açısından zorlandığım bir konudur.

           Bu nedenle siyasi kitapları okumaktan bir dönem kaçtım ve klasiklere giden trene binerek kendimi ilk büyük Gar da buldum . Kanatimce ne tarafa gidileceğine neyin doğru olup neyin doğru olmayacağına karar vermeden önce bu garda uzunca bir süre eskimiş bir banka oturarak sürekli akıp giden insanları ve elimizdeki haritaya bakarak kendimize bir bakış açısı oluşturmalıyız.

        Şunu söylemeliyim ki bu büyük garda geçirdiğiniz zaman içerisinde  kondiktor kılığında bir Dostoyevski,kalkmak üzere olan bir trenin penceresinde alımlı bir kadınla dışarıyı seyreden Balzak yada sırtında heybesi ve başında kasketiyle bir Steinbeck ' siyaset üstü bir dünya görüşü ile siyasete ve hayata bakışımızı olgunlaştıracak aynı kitap içinde Raskalnikov'u hem kahraman hem suçlu olarak görme şansı sağlayacaktır.

      Herkese şimdiden iyi yolculuklar dilerim

    • #47683
      ozguraksu
      Ziyaretçi

      ertekin abinin dediği gibi bende bu sıkıntımdan dolayı çoğu zaman başka kitaplara yöneliyorum ama içimde o hep bir eksiklik olarak kalıyo.
      ertekin abinin bahsettiği klasikler trenini bende ADAPAZARI-İSTANBUL trenlerinde yolculuk yaparken Haydarpaşa garında korsan almayalım diye yapılan ve de baya uzun süren bi kampanya için yapılan satışlarla yakaladım.ama burdan daha klasik okumamış yada başlamış sıkılmış olanlaraq söylemek istediğim bir şey var o da biraz sabırlı olmaları. ilk başta sıkıcı geliyor çünki zaten bize tamamen yabancı olan bir kültür ama insan zamanla alışıyor.bence yazı edebiyatı da kültüre bağlı olduğundan bu sıkıntılar doğuyor.
      ama emin olun ki kazaklar kitabını okudukça kendinizdende bir şeyler bulacaksınız.belki ben adapazarında okumamdan vede ora da her türlü millet olmasından vede onların kültürlerini yakından görmemden dolayı kazaklar kitabında bir abazayı bir kazağı daha iyi anlamamı sağladı ama emin olun ki sizde Raskalnikov'u seveceksiniz.
      Çünkü bu güzellikler siyasetin pisliğinden vede nankörlüğünden daha yüce!

    • #47684
      inanç şinel
      Katılımcı

             ben sadece merak ettiğim bir şeyi yorumlarınıza sorucam..siyasi bi kitap okurken hangi kitabı alacağınıza ve hangi yazarı okuyacağınıza nasıl karar veriyosunuz.mutlaka her siyasi kitap yanlıdır ve bundan kaçış yoktur.örneğin bir insan hakkında iki kitap okudum.birisi kahraman birisi vatan haini yapmış.hangisine inanacaksın. veya şöyle dersem okuduğun kitap seni ne kadar aydınlatacaksın..
             diğer bir konuda ilkokuldan başlayıp üniversteye kadar okuduğumuz tarih 1930 lara kadar.peki sonrası.1950 ler bence dönüm noktası. köy enstütülerinin kapatılıp yerine imam hatipler açılması bir dönüm noktasıdır ve ülkemizin şu anki sürecininde başlangıcıdır.peki bunlar neden okutulmuyor. veya okutulamıyor mu?daha farklı soracaksak bu tarihteki olayları gençlere okutmaya anlatmaya yüzlerimi yok..?

      COK GUZEL BI KONUYA PARMAK BASMISSIN OZGUR.OKUTULMUYOR CUNKU OKUYAN INSAN DUSUNUR ,SORGULAR,KAZANCINI KAYBINI İDRAK EDER VE DOGAL OLARAK DA BUNA GORE TEPKI VERIR.BUNU TURK TOPLUMUNUN GENELINE VURDUGUNUZ ZAMAN ULUSAL BILINCI GELISMIS, NEYIN NICIN YAPILDIGINI BİLEN, ANLAYAN; HİZMETİN VE REFAHIN KİMİN HAKKI OLDUGUNU BILDIGINDEN HAKKINI ARAYAN VE İNSANCA YASAMAK ADINA MUCADELE VEREN TUM BU NEDENLERDEN DOLAYIDIR Kİ BIRBIRINE KENETLENMIS  BIR TOPLUM ÇIKAR KARŞINIZA.BU BİLİNÇLİ TOPLUM ADALET VE REFAH İÇİNDE YAŞAMAK ADINA NE GEREKİYORSA KORKMADAN , SUSMADAN YAPAR.

      MAALESEF BIZIM MEMLEKETTE BOYLE DEGIL ; CUNKU DEDIGIN GIBI OKUTULMUYOR BIZE YAKIN TARIHIMIZ,OKUTULMADIGI İÇİN NİCE GENÇ İNSANLAR 70 LERDE 80 LERDE HAYATA GÖZLERINI YUMDU , HEPSININ AMACI AYNIYDI REFAH ICINDE ÖZGÜRCE BAGIMSIZ VE ADALETLE YASAMAK …

      AMA ABD AVRUPA RUSYA ÜÇGENINDE SILAHLANDIRILAN VE BIRBIRLERINE KIRDIRILAN NİCE DEHA ZEKİ TÜRK GENÇLERİ ÖLDÜ.DERS CIKARABILDIK MI BU YASANLARDAN ? AYRI BIR KONU AMA SU AN YASANAN EKONOMIK VE SIYASI KRIZLERIN ARKASINDA DA AYNI ULKELER AYNI KISILER VAR,ABD AVRUPA ( AB ) VE ONLARIN FONLARIYLA ZENGIN OLAN İÇERDEKİ SATILMIŞLAR,YALAKALAR ….

      BU NEDENLEDIR KI KAHRAMANLIK VE VATAN HAINLIGI  BASTA OLMAK UZERE HER KONUYA VE OLAYA
      ULUSAL BILINÇ MERKEZINDEN BAKARAK NEYIN NE OLGUNU DAHA IYI ANLAYABILIRIZ.YANI BENIM TEK KRITERIM BU; SAGCI SOLCU VB. OLARAK DEGIL BU KISI YADA OLAY GERCEKTEN BU ULUSA VE MILLETE NE GETIRMIS ,ZARAR MI?  YARAR MI?

      SAYGILARIMLA

    • #47685
      ozguraksu
      Katılımcı

      Geçenlerde galatasaray maçından önce taraftar gençlere soruluyor.12 Eylül size neyi hatırlatıyor?Cevaplar çok garip.Kimseye bir şey hatırlatmıyor.12 Eylül benim yaşıtımda ki gençler için karanlık.Ancak kendin istersen ve araştırırsan öğrenirsin bişeler…
      Bu bir kusur ama bütün kusurda gençler de mi?

    • #47686
      inanç şinel
      Katılımcı

      Medyası küresel sermayenin elinde oyuncak olmuş,gençlere aşılanması gereken birlik beraberlik ruhunu verecek ve tarihiyle köprü kuracak sivil toplum örgütleri susturulmuş bir milletin,kendi benliğinden,Türklüğünden,manevi değerlerinden ve dolayısıyla kendinden uzaklaştırılmış bir gençliğin çok doğaldır ki daha 20 sene öncesinin yaşanmışlıklarını hatırlaması beklenemez.Hatırlanmadığı ve gerekli dersler çıkartılamadığı için bugün hala 20 sene öncesinin hatalarıyla yönetiliyoruz.Bence bunda en büyük pay ,sahip olduğu fikirlere sahip çıkamayan toplumun ileri gelenleri ve karar mekanizmasında yer alan bürokrat kesime aittir.Atatürk'ün karma ekonomik yapısını bırakıp Liberalleşmeye çalışan ve böylece zengin olunacağını zannedenler hala anlamadılar bunun bir hayal olduğunu.bunlar eskinin sözüm ona sosyalistleri,milliyetçileri,emekçileri şimdinin en ileri gelen liberalleridir.Liberalleşmenin saadet getirmediği ortadadır.AB’ye ,Gümrük Birliğine ve daha birçok bu ülkenin yararına olmayan ve olmayacağı da yapılan araştırmalarla ispatlanan olaylara ve olgulara karşı durmayan ve direnmeyen her kesim bu genellemeye girebilir.En Basit örnek Borsanın 10.000 puandan 40.000 puana çıkmasını ekonomik başarı olarak millete yutturmaya çalışanlar bilmelidirler ki bu millet onları seçim zamanı terletecektir tıpkı onlardan öncekilerin basına geldiği gibi.çünkü 380 ytl maaşla aile geçindirmek zorunda olanlar,fındığını üzümünü ürettiği halde satamayanlar , 25 sene okuyup da sap olacak  balta bulamayan gençler  (üniversite mezunlarını kastediyorum ;olayın en vahim boyutu lise ve altı mezun sayısının milyonları bulması )  bu düzenin böyle gidemeyeceğini çok iyi biliyor. Milli gelirin  %80 ' ini    nüfusun % 20 ' lik seçkin kesimi paylaşırken geriye kalan % 20’lik Milli geliri nüfusun %80 'i paylaşmak zorunda kaldığı için bugün asgari ücret 380 ytl ve gelir dağılımında adaletsizlik diz boyu.

      Olay çok boyutlu olduğu için konu biraz dağıldı gibi görünse de olayın özü budur bence.
      Her şeyin hakça ve adaletle yaşandığı, refah ve mutluluk dolu günlere ulaşabilmek          ancak ve ancak  her anlamda BAĞIMSIZ TÜRKİYE ile mümkündür.

    • #47687
      ozan
      Katılımcı

      benim anladığım kadarııyla  yakın tarih  söz konusu  sanırım  bunun en iyi yolu  kişinin  yani okuyucunun  tek taraflı olarak değil  her yönlu okuyup bakması  gerekir  kendimden örnek vermek istiyorum  bugun bir  soner  yalçın  değerli !!!  bir yazar  iyi yazıyor malum filim konuları ortada  zaten !!!!  ama  bunun yanında  bir  mehmet eymür  , bir  oktay sinanoğlu , bir  necip hamletipoğlu  bu tarzda kitaplkar okunduğunda  gerekli  aydınlatıcı ilişkileri  çakışan ve  çorap sökuğu gibi gelen yakın tarih olaylarını  rahatlıkla çözersin … 

9 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.