Gökhan a benzer ben de bir kez nüfus kağıdını tekrar çıkartmıştım. Dolmuşta cüzdan gitti, içindeki tüm kimlik teşkilatıyla beraber, neyse.
Nüfus kağıdını çıkartmak için ikametgah v.b bir şey gerekli, muhtara kaydı vermediğimden, askeri birlikteki idari işler albayından bir belge aldım gittim. Ama, foto askeri diye Çankaya daki nüfus memuru kabul etmedi, ertesi gün sivil fotolu kağıt götürdüm, 5-10 milyon civar harç yatırdım. Sabah 8:00 civarıydı, ertesi gün gel belgeni al dediler. Sonraki gün gidince, baktık benim kağıt gelmemiş, ben de geç kalacam 9:00 da başlayacak mesaiye, rahatsızlığımı göstermeye başlayınca, o zamanlar henüz bilgisayar sistemi olmadığından görevli bayan Mesudiye nüfus müdürlüğüne telefon açtı ve 15 dakikada geldi nüfus kayıt örneği faksı. Sonrasında 10 dakka içinde kart basıldı soğuk damgalandı, imzalandı, kan grubunu yazmadılar-ben elle eklettim, iş bitti.
Nüfus kağıdı kolay çıktı, en pahalısı ehliyet idi, askeri kimlik için gazete ilanı vermek gerekti… Ama hiçbirinde noter gerkmedi. Noter tasdikli nüfus suretini bazen okullar istiyor, gereksiz masraf oluyor.
Bir de fazla fotoğraf konusu var, bazı kurumlar sağolsunlar, orayla işiniz bittiğinde size iade ediyor dosyada tuttukları fazla fotoğrafları..