Neyi kutluyoruz?

12 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #43695
      Levent KIYAN
      Katılımcı

      Her yil, Cumhuriyet Bayraminda, Türkiyenin dört bir yaninda Bandolarla kutladigimiz sey nedir, siralarmisiniz, neyi kutluyoruz?

      Önemli Not : Zafer Bayramini sormuyorum !

      Saygilarimla
      21.11.2006

    • #50662
      taner_karakaya
      Katılımcı

      şeker bayramı

    • #50663
      PINAR AKSU
      Katılımcı

      Ülkenin ne hale geldiğini kutluyor olabilirmiyiz levent _?

    • #50664
      serkan_aydoğan
      Katılımcı

        gurban bayramı olabilirmi  ???  :D :D :D

    • #50665
      lubimaya
      Anahtar yönetici

      Her yil, Cumhuriyet Bayraminda, Türkiyenin dört bir yaninda Bandolarla kutladigimiz sey nedir, siralarmisiniz, neyi kutluyoruz?

      Önemli Not : Zafer Bayramini sormuyorum !

      Saygilarimla
      21.11.2006

      29 Ekim 1923 ülkemizde cumhuriyet yönetiminin ilan edildiği gündür. Bugün ulusal bayram günüdür. Her yıl cumhuriyet yönetiminin ilanını 28 – 29 Ekim günleri Cumhuriyet Bayramı olarak coşkun törenlerle kutlarız.

      Cumhuriyet Yönetiminden önce devletimizin adı Osmanlı İmparatorluğu idi. Osmanlı Devleti, Osman Bey tarafından 1299'da Söğüt 'de kuruldu. Osmanlı devlet yöneticisine padişah denirdi. Osmanlı Devletini altı yüz yirmi dört yılda, otuz altı padişah yönetti. Son padişah Sultan Vahdettin'dir.

      Eskiden ülkelerde tek kişi egemendi. Ülkelerini diledikleri gibi yöneten bu kişilere padişah, şah, kral, hakan, sultan denirdi. Yönetim çoğu zaman babadan oğula geçerdi. Oğulun küçük olması, deli olması yönetici olmaya engel sayılmazdı. Böyle tek kişinin kendi başına buyruk, sorumsuz, denetimsiz yönetimine mutlakiyet denir. Mutlakiyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız tek bir kişidedir.

      Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde zamanla hakana, padişaha, şaha, krala yardımcı olsun diye meclis kuruldu. Meclis üyeleri halkın dileklerini yöneticiye duyurur, yasa tasarısını hazırlardı. Bu yasa taslakları hakan, padişah, şah, kral tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı. Bu yönetim biçimine Meşrutiyet denir. Ancak meclisin yetkileri genel olarak çok sınırlıdır. Osmanlı Devletinde 1876 ve 1908 yıllarında iki kez meşrutiyet ilan edildi.

      Üçüncü yönetim biçimi cumhuriyettir. Cumhuriyet'te egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus kendini yönetme yetkisini temsilcileri – milletvekilleri- aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler yasalar yapar, yöneticileri ulusu adına denetler. Yönetilenler dilerlerse seçimlerde yöneticilerini değiştirirler.

      ÜLKEMİZDE CUMHURİYETİN KURULUŞU

      Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli öbaşlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı.

      Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi. Erzurum'da, Sıvas'ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar. Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.

      Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti.

      İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923'te Ankara Başkent oldu. Atatürk ; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara , “Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz.” Dedi.

      29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti.

      Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

      Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

    • #50666
      Levent KIYAN
      Katılımcı

      Sayin LUBIMAYA;
      Osmanli Imparatorlugundaki yönetim seklini cok iyi ifade etmissiniz, elinize beyninize saglik. Ifadeniz dogrultusunda Osmanlidaki carpik idare seklinden siyrilip halkin iradesine hitap eden Cumhuriyeti vucuda getirdigimizi ve onu kutladigimizi bir sekilde ima ediyorsunuz, yani iyi olan Cumhuriyet ki göklere cikartiyoruz, kötü olan Osmanli yönetimi, ama gelin görünki , onu da her firsatta yere göge sigdiramiyoruz; bunu nasil bir sey simdi?. Yani bir kadin, hem kocasindan bosandigi icin sevincinden havalara ucuyor, her yil bosanma tarihinde yildönümü kutluyor hem de kocasinin mevzusu gectigi zaman kocasini metede metede bitiremiyor, yere göge sigdiramiyor !!!!!!!! Kadina sormazlarmi, madem kocan okadar iyiydide, nedemeye bosandin? Bu celiskiyi biri bana aciklarsa sevinirim !

      Saygilarimla
      22.11.2006 Kiel

    • #50667
      lubimaya
      Anahtar yönetici

      Sadece tek bir cümle ile özetlenebilir;

      Değişim zamanı gelmişse önüne geçemezsiniz!

      Kimse Osmanlı devletinden kurtulduk yada iyiki gitti o rejim die sevinmiyor ki bu bayramlarda.Bu ülkenin insanı düşman karşısında çaresiz kalan devletinin kurtuluşu için bir araya gelip birleşiyor ve O şartlarda kendisine fayda sağlamayan padişahından ayrı yeni bir yönetim kuruyor.

      Buda en doğal hakkı.Bugün ülkeye düşmanlar saldırsa.Ülke savunulsa yeni liderlerimiz ortaya çıksa yeni yönetimler getirseler kim ne diyebilir? ???

      Yönetimler zaten bu şekilde olmuyor mu ???
      Bir yönetim bitiyor başka bir rejim geliyor…

    • #50668
      Levent KIYAN
      Katılımcı

      Iyi de sadece Yönetim seklimi degisti,yapilan devrimler ne olacak ? HARF DEVRIMI (Arap alfabesinden  Latin Alfabesine gecis  03.11.1928),
      KIYAFET DEVRIMI (Carsaf yerine Modern Giysiler, Fes yerine sapka), HUKUK un LAIKLESMESI (dine dayali  MECELLE yerine Isvicre Medeni Kanunu), ÖGRENIMIN LAIKLESMESI (din agirlikli MEDRESE yerine BATILI ÜNÜVERSITELER),KADINLARA SAGLANAN MEDENI HAKLAR, HILAFETIN KALDIRILMASI v.s..   toparliyacak olursak ülke herseyiyle degisti ! Osmanlidan Cumhuriyete neyin devami oldu ?

      Saygilarimla
      24.11.2006

    • #50669
      lubimaya
      Anahtar yönetici

      Herşeyi değiştirirsiniz ya kültürü ???
      Değişecek tabikide çağın gereklerine uyum sağlanacak.Ancak kültürünü değiştirmek öyle kolay olacak şey değildir.
      Aile yapısı,örf adetler olarak halen Osmanlının izleri taşınmakta bunu kimse inkar edemez.Kimsede rahatsızlık duymuyor sanıyorum ki yıllardır devam ediliyor.

      Artı Osmanlı kötülenecek kadar geri kalmamıştı ki…
      Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanunları
      Osmanlılar’ı 600 yıl ayakta tutan vergi sistemi ve adalettir
      Osmanlı'da Hayvan Hakları

      gibi birçok medeni olay vardı zaten.bunlar küçük araştırmalarla elde edilebilir.O zamanın şartlarında bizim şuanda elde olmayarak yaşamak zorunda olduğumuz bir yönetim biçimine geçilmiş.
      Ancak benim fikrimce Osmanlı dönemindeki gibi kanunlarımız olsa fakat demokratik bir seçimle iktidara gelinse daha refah bir toplum yaratılabilirdi.Demek istediğim şu ki Osmanlıdan kalan izler tamamen yok edilmeyip yeni yönetim sistemlerine ayak uydurulabilirdi.Bu sözlerimle Cumhuriyet karşıtı olduğum anlaşılmasın! benim fikrim bu geçen 1923 ten bu yana geçen zamandan bahsediyorum.Ülke boşa vakit kaybetmemiş ve yapılanmasına bir anda değilde bu süreçte geçecekti.Sıkıntılar çekilmeyecekti.Darbeler ve ekonomik krizler…Tabiki herşeyde bir hayır vardır diyoruz taktir böyleymiş.

    • #50670
      Levent KIYAN
      Katılımcı

      Vurgulamak istedigim; Cumhuriyeti kutlamayla, Osmanliyi yere göge sigdiramamanin bir celiski oldugudur! baska bir sey degil! Celiskiyi de bende degil kutliyanlarda yada kutlamiyanlarda arayin ! Tarafimdan, iki farkli sistemin icerigine dönük bir elestiri olmamistir! Burada gözüme batan, TEZAT in vukuu bulmasidir!

      Saygilarimla
      24.11.2006

    • #50671
      lubimaya
      Anahtar yönetici

      Vurgulamak istedigim; Cumhuriyeti kutlamayla, Osmanliyi yere göge sigdiramamanin bir celiski oldugudur! baska bir sey degil! Celiskiyi de bende degil kutliyanlarda yada kutlamiyanlarda arayin ! Tarafimdan, iki farkli sistemin icerigine dönük bir elestiri olmamistir! Burada gözüme batan, TEZAT in vukuu bulmasidir!

      Saygilarimla
      24.11.2006

      işte bende böyle sanıldığı gibi bir tezatlığın olmadığını vurgulamaya çalışıyorum.Düşmaların işgalinden kurtuluşu ve sevinci olarak sayılıyor.
      Osmanlıya sanıldığının aksine bir karşı duruş değil.Gücü tükenmiş vakti dolmuş Osmanlı elbet son bulacaktı.Sevindirici olan yanı ise daha sonra kurulan devlet yine Osmanlı devletinin içinde bulunan halktan meydana gelmesi.ya gevur denilen milletler devlet kurmuş olsa idi :-

    • #50672
      Levent KIYAN
      Katılımcı

      Sayin LUBIMAYA;

      22.11.2006 (yanitla#4) tarihindeki yanitinizla, ondan sonra gelen yanitlariniz bir birine zit, celiskili. Siz bir celiskiyi cüreteyim derken kendiniz bir celiski icine düstünüz! (bakiniz yanitla#4 ve diger yanitlariniz). Sizin 4 nolu yanitinizdan Devrimlerin gerekli oldugu; benim tepkim sonrasi 6, 8 ve 10 nolu yanitlarinizdan da Devrimlerin pek de okadar gerekli olmadigi  sonucu cikmaktadir. Aslinda burada tartisma konusu Rejimlerin icerigi olmayip, her iki rejimin zitti olmasina ragmen ikisinin de kutlanmasi idi. Siz dahi  __ neyin iyi,neyin kötü ? sorusu arasinda sikisip kaldiniz ! Zaten ben de genel manada bunu anlatmaya calistim !

      Saygilarimla
      27.11.2006 Kiel

    • #50673
      gurkansinel
      Katılımcı

      Cumhuriyetin ılanını kutluyoruz. Oh Osmanlı devletinden kurtulduk demiyoruz. Osmanlı devleti rönesans ve reformlara kadar yine “diğer devletlere göre” modern ve refahın olduğu bir ülkeyedi. Coğrafi keşifler+rönesans+reform+sömürgeciliğin başlaması sonucu batı medeniyetlerinin hızla gelişmesine ayak uyduramayışımız zaten zayıflamış olan osmanlı imparatorluğunu çöküşe götürdü. Zaten enkaz olmuş bi imparatorluk vardı , büyük bir atılım ile cumhuriyet ilanı ile  geri kalmışlığımızı telafi etmeye çalıştık.

12 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.