marmara depremi…

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #44395
      okan_sener
      Katılımcı

      Doç Dr. Gündoğdu: Deprem İstanbul'da değil, Marmara'da olacak
            Olası Marmara depreminin, bölgedeki tüm il ve ilçeleri etkileyeceği ifade edildi.
            İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç.
            Dr. Oğuz Gündoğdu, Bekirpaşa Belediyesince düzenlenen “Beklenen Marmara Depremi ve Kocaeli’ne etkileri” konulu seminerde, 15-20 saniye süren depremlerin, bir anda üretilen her şeyi yok ettiğini söyledi.
            17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaklaşık 20 bin insanın hayatını
            kaybettiğini, depremin büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu hatırlatan Gündoğdu, olası Marmara depremi öncesinde önlem alınması gerektiğini söyledi. Şu ana kadar alınan tedbirlerin yeterli olmadığını savunan Gündoğdu, şöyle devam etti: “Deprem İstanbul’da değil Marmara’da olacak. Ancak, deprem olduğunda İstanbul’un birçok yerine giremeyeceğiz. Çünkü hala yeterli önlem alınmış değil. Ankara bir kez iyi şekilde sallansa o zaman bizim sorunumuzu daha iyi anlayacaklar. Çankaya sallandı, ancak o küçüktü. 3.1 veya 3.4 şiddetinde sallandı. Marmara’da meydana gelecek 7’nin üzerindeki olası deprem, bölgedeki tüm il ve ilçeleri etkileyecek. 17 Ağustos Marmara depremini ve Düzce depremini yaşayan Kocaeli, olası depremden de etkilenecek. Çünkü, binaların durumları çok net değil. Kocaeli bir sanayi kenti olduğu için yangın çıkma riski mevcut. Çıkacak yangınlar için şimdiden önlemler alınmalı.”
           
          BOLU’DA CİDDİ BİR ARAŞTIRMA YAPILMALI
            Kuzey Anadolu fay hattının 1999 Marmara depreminde ve Düzce depreminde iki ayrı yerden kırıldığını anımsatan Gündoğdu, bu hat üzerinde tehlikenin geçmediğini belirtti.
            Tehlikenin Bolu Yumrukaya civarında durduğunu ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
            “Yumrukaya civarında fay durdu. Tünelin içine kadar girdi. Ondan sonra ilerlemedi. Bu bir şekilde Abant dere yatağından, Erzincan’da olduğu gibi baselin tam ortasından kırılıp doğuya doğru uzanıp, Kuzey Anadolu Fayına ulaşacak. Bunun başka bir şıkkı yok. O gerilmenin arasında kalan kesimde mutlaka enerji boşalması olacak. Bu nedenle, Bolu’da ciddi araştırmalar yapılması lazım. Biz, kısa bir araştırma yaptık. O araştırmayı bolu Valiliğine verdik. Bu araştırmada bir faya rastladık.
            Bu fayın kent içinde devam edip etmediği, yaşının, aktif olup olmadığının ve boyutunun belirlenmesi lazım

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.