KÜRESEL ISINMA

2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #44332
      ilknur
      Katılımcı

      Küresel ısınma
      1856-2004 arası küresel ortalama yüzey sıcaklığıKüresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Bu olay son 50 yıldır iyice saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır.

      Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2)°C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, “son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde farkedilebilir etkiler oluşturduğu” yönündedir [1].

      Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, güneşten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı ileri sürülmektedir.

      Su buharı, diğer sera gazlarından farklı olarak güneşten gelen radyasyonun şiddetine ve gezegenin ortalama ısısına göre sabit olan bağlı bir değişkendir. Dolayısıyla küresel ısınma konusunda pasif etkiye sahiptir. Ancak diğer sera gazları, yer yer bağımsız değişken olarak küresel ısınma üzerinde aktif bir etki yaratabilirler. Örneğin karbondioksit, yoğun volkanik etkinlik sonucu ya da insanlar tarafından fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir. Bu durum, gezegenin ortalama ısısından bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve ortalama ısının artması sonucunu doğuran bir etken olarak işlev görür.

      Bugün için bilim çevrelerinde küresel ısınmadan başat rolün atmosferde karbondioksit oranının artmasına bağlanmaktadır. Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,

      yeşil bitkilerin fotosentez olayında,
      karbondioksitin litosfer yüzeyinde suda çözünmesiyle,
      atmosferden çekilmekte ise de, bu mekanizmaların kapasitesinin üzerinde karbondioksit salınımı, gezegen üzerinde sera etkisi yaratmaktadır.

      Su buharı dışındaki sera gazları dolayısıyla gezegen yüzeyindeki ortalama ısının artması, buharlaşmanın artmasına yol açacaktır. Bu ise atmosferde daha fazla su buharı, yani bulut oluşmasına yol açar. Bulutlar, güneşten gelen radyasyonun bir bölümünü dış uzaya yansıtırken bir bölümünü soğurarak ısınırlar, bir bölümünü de yeryüzüne geçirirler. Litosfer ve hidrosfere ulaşan bu radyasyonun da bir bölümü soğurularak ısınmaya yol açarken bir bölümü dış uzaya yansır. Dış uzaya yansıyan radyasyon yeniden bulut kütlesi ile karşılaştığında, aynı olaylar yaşanır, yansıtılır, soğurulur, dış uzaya kaçar.

      Bu mekanizma, su buharı dışındaki sera gazlarının atmosferde artması sonucu bulutların sera etkisini artırmakta, küresel ısınmaya yeni bir katkıya yol açmaktadır.

      Etkileri

      Laguna San Rafael'deki buzulun, küresel ısınma sonucu 1990 ile 2000 yılları arasındaki geri çekilişin, karşılaştırmalı uydu görüntüleri.II. Dünya Savaşı sonrasında dünya nüfusu 2 kat, buna karşılık enerji kullanımı 4 kat artmıştır. 1958 yılında atmosferdeki 315 ppm/m3 karbondioksit oranı 2004'te 379 ppm/m3 olmuştur. ABD dünya nüfusunun %4'üne sahipken karbondioksit üretiminin %25'ini gerçekleştirmektedir.

      The Observer gazetesinin Şubat 2004'te yayımladığı Pentagon'a ait Küresel Isınma Raporu'na göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde Avrupa'da birçok kıyı kenti sular altında kalacaktır. Guardian gazetesinde 2004 yılında yer alan küresel ısınma haritasına göre bundan en az etkilenen bölgeler Türkiye ve Ortadoğu ile kıyı kesimleri hariç Kuzey Afrika'dır. Küresel ısınmanın önlenmesi için bazı çareler olarak şunlar sıralanabilir:

      Her yere ağaçlar dikilmelidir.
      Teknolojik aletler dünyaya zarar vermeyecek şekilde yenilenmelidir.
      Yeni teknolojik aletler dünyaya zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
      Dünyaya zarar verenler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.
      Kentleşme durdurulmalıdır.
      Köy benzeri şehirler kurulmalıdır.
      Sanayi, dünyaya zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.

      Dünya'nın ısınma tarihçesi 

      İki bin yıl boyunca onar yıllık dilimlerin ortalamaları alınarak, farklı yapılandırmalarla saptanmış yüzey sıcaklıklarıÖlçümlere göre 1860-1900 yılları arasında, denizde ve karadaki küresel sıcaklık her ikisinde de 0,75°C yükseldi.[1][2] 1979'dan beri kara sıcaklığı deniz sıcaklığının iki katı hızla yükseldi(0.13 °C/onyıl karşın 0.25 °C/onyıl).[3] Uydudan yapılan sıcaklık ölçümlerine göre alt troposferdeki sıcaklık 1979'dan beri, her on yıllık dilimde, 0.12 ile 0.22°C arasında yükselmiştir. Sıcaklıkların, 1850'den önceki 1000 ile 2000 yıllık dönemler boyunca, Ortaçağ Ilıman Dönem ve Küçük Buz Çağı gibi kısmi dalgalanmalar dışında, nispeten kararlı bir seyir izlediğine inanılmaktadır.

      NASA'nın hesaplamalarına göre, güvenilir ölçümlerin yapılabildiği 1800'lerden beri 2005 yılı, 1998'i geçerek, en sıcak yıl olmuştur. Dünya Meteoroloji Organizasyonu ve BK İklim Araştırma Biriminin hesaplamalarına göre ise 2005, 1998 yılının ardından hala ikinci sıradadır.[4][5]

      Nedenleri 

      İklim sistemi içsel ve dışsal insani etkiler, güneş hareketleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. İklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hem fikirdirler. Bu değişimin detaylı nedenleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel çoğunluk sera gazlarının son zamanlardaki sıcaklık artışının başlıca nedeni olduğunu belirtmektedir.

      Atmosferdeki karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oranlarındaki artış dünya yüzeyinin sıcaklığını yükseltmektedir. CO2 oranındaki artış dünyanın yüzeyini ısıtmakta ve kutuplara yakın buzların erimesine yol açmaktadır. Buzlar eridikçe yerlerini kara veya sular almaktadır. Kara ve suların buza oranla daha az yansıtıcı olması güneş ışınımı emilimini arttırmakta ve dolayısıyla buzullarda daha fazla erimeye yol açmaktadır.

      Şubat 2007 tarihli BM Raporu 
      Konu ile ilgili Birleşmiş Milletler raporu, Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Hükümetlerarası İklim Değişiklikleri Paneli'nde açıklanmıştır.[2] Raporda küresel sıcaklık artışının olası etkileri aşağıdaki biçimde özetlenmektedir.

      +2 derece: Su sıkıntısı başlayacak
      Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

      + 5 derece: Denizler 5 m. yükselecek
      Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.

      + 6 derece: Göçler başlayacak
      Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.

      Kadınlar su bulamadıkları için saçlarını kestirecekler,
      Okyanuslarımız çölleşecek,
      Kuraklık yaşanacak,
      Okyanuslardan aktarımla içme suyu elde edilecek,
      Suda yaşayan bazı hayvanlarımız(kutup ayısı ,fok balığı vs.)Tırmanacak buz bulamayacaklar yüzmekten yorulup ölecekler,
      İnsanlar 50 yaşındayken susuzluktan 85 yaşında gibi gözükecekler,
      Bebeklerin sakat doğma olasılığı artacak.

    • #53028
      aysgl_snl
      Katılımcı

      Dünyayı Ruslar kurtaracak!


      Rusya Bilimler Akademisi Küresel İklim ve Ekoloji Enstitüsü Direktörü Yury İzrail, yeryüzünden 10-14 km yukarıda troposfer tabakasından sonra başlayan ve 50 km yüksekliğe kadar çıkan stratosfer tabakasının içine sülfür karışımlı bir gaz püskürtülmesi gerektiğini söyledi.

      Rus bilim adamlarına göre bir milyon ton sülfür içerikli sıkıştırılmış gaz püskürtüldüğü zaman güneşten gelen ısı yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında azalacak, bu da hava sıcaklıklarında 1 ile 1,5 derece arasında düşüş sağlayacak.

      Ria Novosti haber ajansının haberine göre Izrael, buldukları yöntemin detaylandırılmaya çalışıldığını, uluslararası düzeyde katkı sağlanması halinde uygulanma ihtimalinin artacağını söyledi.

      Hava akımlarının son derece az olduğu stratosfer tabakası içerdiği ozon molekülleri ile güneşten gelen morötesi ışınları soğutarak yeryüzünün belirli bir sıcaklıkta tutulmasını sağlıyor. Büyük hava hareketlerinin olmadığı stratosfere dünyadan ulaşan kirli hava zarar veriyor ve yeryüzündeki ısınmanın kontrol edilemez olmasına yol açıyor.

    • #53029
      ilknur
      Katılımcı

      temsili bir resim gördüm geçenlerde gazetede
      boğazın suları çekilmiş
      kız kulesi kumların içinde duruyor,
      gökyüzü simsiyah

      düşünesenize hayran kaldığınız boğazın çöl olduğunu

2 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.