Devlet adam ayırmaz, ayırmamalı
02.12.2006 / Yiğit Bulut / Yorum
Kamuoyunda dikkatler Acaristanbul'a çevrildi. Ancak aynı bölgede Tepe İnşaat'ın Beykoz Konakları projesi de var. Türkiye bir hukuk devleti ise Acar İnşaat'ta olduğu gibi bu projenin de üzerine gidilmeli.
Son günlerde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin Beykoz Ormanları ile ilgili çıkışlarını ve kamuoyunda oluşan tepkiyi hep birlikte izliyoruz. Detaylar ortaya çıktıkça insan söylemeden edemiyor; bütün bunlar olurken devletin gücünü kullanıp, olanları engellemesi gerekenler bugüne kadar neredeydiler?
Değerli dostlar, konunun üzerine gidilmesine sonuna kadar taraftarım ve özellikle yaptığım TV programlarında elimden geldiğince detayları unutturmamaya çalışıyorum. Bunu yaparken yalnız aklım bir konuya takılıyor ve özellikle şu soruyu sormadan edemiyorum: Aynı bölgede aynı kanunsuzluk içinde Tepe İnşaat tarafından yapılan Beykoz Konakları adlı projede var. Bu proje ile ilgili olarak bugüne kadar Vatan Gazetesi’nin cuma günkü haberi hariç hiçbir sorgulama ortaya çıkmadı ve kimse üstüne gitmiyor. Bu noktada Türk kamuoyuna seslenmek istiyorum, arkasından kim çıkarsa çıksın, ucu kime dokunursa dokunsun, eğer burası bir “hukuk devleti” ise herkesin üstüne aynı kararlılıkla gitmeliyiz.
Sırada Beykoz var
Değerli dostlar, konuyu açmışken Vatan Gazetesi’nin cuma günü çıkan ve Beykoz Konakları’nı da tartışma içine çeken haberini sizlere aktarmak istiyorum:
“Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acaristanbul ve Acarlar sitelerinde usulsüzlüklerle ilgili “Gözünün yaşına bakmayız, yıkarız” dedikten sonra Beykoz Konakları’nı işaret etti: Sırada Beykoz var, bekleyin. Beykoz Konakları için soruşturma başlatıldığını söyleyen Pepe, Beykoz Konakları için verilen izinin 57 bin 907 metrekare olarak belirtilmesine rağmen, 965 bin 120 metrekarelik bir inşaat alanı yaratıldığını açıkladı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne çok yakın olan Beykoz Konakları’nda 401 villa bulunuyor. Villalar 1 milyon dolarlık fiyata rağmen yok satıyor. Başmüfettiş Mehmet Yener, Acarkent (Sait Molla 1), Beykoz Konakları (Sait Molla 2) ve Serdaroğlu ormanlarına ilişkin hazırladığı raporu Orman Bakanlığı’na sundu. Yaklaşık sekiz ay boyunca inceleme yapan müfettişin raporu 20 Eylül 2006 tarihini taşıyor. Raporun sonuç bölümünde, iki çarpıcı öneri yer aldı. Acarkent ve Beykoz Konakları’nda kat mülkiyeti yüzde 6 sınırlamasına uyulmadan tamamında villa yapıldığı belirtiliyor.”
Vatan gazetesinin 1 Aralık Cuma günü yapılan baskısından aktardığım haberin detayları sonrası sormak istiyorum:
1- Eski başbakanlardan, eski bakanlara, bürokratlara hatta gazetelerin genel yayın yönetmenlerine kadar birçok ünlü ismin oturduğu Beykoz Konakları ile ilgili kamuoyunda neden “Acarkent” kadar tepki yaratılmıyor?
2- O sitenin oturanlarının “daha etkili” isimler olması “kanunsuz” olduğu gerçeğini gölgeler mi? Eğer gölgeliyorsa, burası bir hukuk devleti mi?
3- Beykoz Konakları’nı yapan Tepe İnşaat’ı arkadaşlarım defalarca aradılar ama kimse konuşmadı, hatta telefon suratlarına kapandı. O yüzden buradan soruyorum: Ankara ve İstanbul havalimanları, İş Bankası Kuleleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ve daha birçok büyük devlet ihalesini alan Tepe İnşaat projenin hukuksuz olduğunu biliyor muydu?
4- Eğer bilmesine rağmen bunu yaptıysa, şu soruyu sormak hakkımız değil mi: TSK’ya yapılan binalar, diğer devlet ihaleleri özellikle İstanbul-Ankara havalimanı projelerinde acaba sorunlar ve araştırılınca “yanlış” denebilecek olaylar yaşandı mı?
Bölgede yeni proje
5- Tepe İnşaat’ın bölgede yeni başladığı bir proje var mı? Konu hakkında arkadaşlarımıza bir bilgi verilmediği için bilmiyoruz fakat bölgede tam Beykoz Konakları’nın yanında yeni bir proje başlamış durumda. Bölge halkı, bunun Tepe İnşaat’ın yeni projesi olduğunu iddia ediyor.
6- İşin daha da vahimi, Tepe İnşaat, Bilkent Holding’e yani Doğramacı Ailesi'ne ait. Bu ülkede üniversite sisteminde imzası olan ve “çocuklarımızı emanet ettiğimiz” bir büyüğümüze ait şirket ormana inşaat yapıyorsa, sokaktakiler sizce ne yapar?
Sonuç 1: Üniversitelerimizin akıl babası dediğimiz şahsın şirketi ormana inşaat yapıyor, eski başbakan, eski başbakan yardımcısı, eski bakanlar, eski-yeni bürokratlar, gazeteciler hep birlikte orman içinde ikamet ediyorlar. Ne güzel değil mi? Sanki Güney Amerika! Elitler bunu yapınca halk da ne yapıyor; her yere gecekondu yapıp, Hazine arazilerine yerleşiyor.
Sonuç 2: Osman Pepe’ye sesleniyorum; bu noktaya kadar yaptıklarınıza sonuna kadar destek oluyor ve saygı duyuyorum. Yalnız “bir noktaya gelir” ve kendilerini bu ülkede “derin” olarak pazarlayanlara çarpıp tornistan yaparsanız, adınız “şovmen”e çıkar.
Son söz: Burası bir hukuk devleti ise veya “olacağı iddiasında” ise, herkese sesleniyorum; devlet adam ayırmaz.