Yeşilce-Yeşilyurt Kültür ve Dayanışma Derneği Toplantısı – 14 Ocak 2007
(Toplantıdan aldığım genel notlarla bir özet yapacağım. Format bir önceki toplantı yazısı gibi. )
Yaklaşık 80 kadar üye, Muhtar, Başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Ayrıca, Belde Belediye Başkanı Yekta Hoca da bugün Beykoz da kurultayda imiş.
– 14:45 Toplantı başladı. Başkan C.Oskay konunun sayım olduğunu söyledi. Bu seferki son sayım olacakmış. Bundan sonra bilgisayara geçecekmiş. Ancak bu sayımın tarihi de her yerde aynı anda yapılacak şekilde değilmiş.
– 14:49 F.Oskay söz aldı. Sayım hakkında konuşacağını ve önerileri alacağını söyledi. Sayım sırasında sayım görevlisi tarafından doldurulması muhtemel bir formdan bahsetti. Sayımda (galiba seçimde de) TC Kimlik numarası nüfus kağıdında olması gerektiğinden bahsedildi. Bilgisayardaki kayıtlar ve Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus idareleri, Seçmen Listeleri gibi birden fazla kaynakta kişilere ait istatistik bilgileri tutulduğundan durumun farklı olduğu belirtildi.
F.Oskay dernek olarak kimseyi yanlış bilgilendirme vb durumunda olmadıklarını ancak, sayım ile ilgili kurallara uymayan herhangi bir durum olursa, kişi başı 2200YTL kadar bir cezanın söz konusu olabileceğini söyledi. Dolayısıyla, çalışanların, okuyanların bulundukları adres dışında yerde sayılmalarının mümkün olamayacağı vb. uyarısı yapıldı. Arada söz alan dernek üyeleri konu hakkındaki sorularını ve çekincelerini dille getirdiler.
Sayımla ilgili Belediye başkanı ile koordine halde, ne zaman gidileceği, kimlerin yazılabileceği vb. konularda görüş alışverişi yapıldı. Konu hala kesin bir sonuca bağlanmadığı için önerilen yöntemi internet üzerinde yazmayı uygun görmedim.
– 14:56 M.Aksu söz aldı. Kendisi şunlar sayılamaz, bunlar gidemez geriye sade biz moruklar mu kaldı diye esprili tarzda endişesini dile getirdi..
– 14:56 A.Şener söz aldı. Konu hakkında ailenin bir ferdinin memleket bir ferdinin de oturduğu yere yazılması durumunda, İstanbul a vize getirilmesi gibi bir durumda kişilerin mağdur olabileceği yönünde endişesini ortaya döktü. Yani İstanbul a vize gelirse, sayıldığınız yerin değiştirilmesi için zorluklar çıkartılabileceği gibi bir durum neler getirebilir düşünüldü mü anlamında.
– Arada tekrar bu tip tercihlerde sorumluluğun bireylere ait olduğu anlatıldı.
-15:00 Ziver Aksu, TÜİK- Türkiye İstatistik Kurumu adına ilköğretim okullarında da çocuklardan hane halkı sayısı TC kimlik numarası vb. bilgilerin toplandığından bahsetti. Dolayısıyla okul çağına gelmemiş çocuğun sayım yerinin farklı gösterilmesi halinde bu tip form vb. çapraz bilgi kaynaklarının duruma herhangi bir etkisi olup olmayacağının da göz önüne alınması gerektiğinden bahsetti. Çocuğu olan diğer üyelere hitaben değil mi anlamında verdiği bilginin teyid edilmesini istedi. Birkaç kişi, evet bizim çocuk da form doldurdu dedi. Benim 4 e giden yeğenim de bir form doldurdu, hocamız da haklı.
– 15:14 F.Oskay söz aldı. SAYIM KONUSU KAPANDI dedi.
-15:15 Muhtar söz aldı. Herkesin geçmiş bayramını kutladı. Sayım konusundan genel olarak bahsetti. Son 2.5 senede İstanbul’a çok kez geldiğini söyledi. Kış, yollarının durumu vb nedeniyle, köyde olmanın kışın zor yazın kolay olduğunu söyledi. Sanırım zımnen hep para istemeye geliyorsunuz tarzında yanlış bir izlenime istinaden. Her seferinde geliyorum, suçlu gibi oluyor vb. anlamında bir şeyler söyledi.
Muhtarımız yeni Mesudiye kaymakamıyla olan bir konuşmasını aktardı. Kaymakam, Mesudiye’den giden geri geliyor, sahip çıkıyor, onur verici, gurur verici bir şey diyerek Mesudiye insanına iltifat etmiş.
-15:24 A.Şener söz aldı. Bu sayım seçim vb. faaliyetleri fedakarlıkları 3-5 dönemdir bilfiil kendisinin de iştirak etmesinden atıfla genel olarak yorumladı. Yani bir amaç uğruna gidiliyor, maddi, manevi, zaman vb. tarzında fedakarlıklar yapılıyor dedi. Bu tip etkinliklere harcanan para ve zamana değiyor mu tarzında soru yöneltti?
-15:27 F.Oskay sorunun muhatabı olmadıklarını söyledi. Muhatabın (Belediye) orada bulunmadığın söyledi.
-15:28 Arkalardan bir üye, su deposu ile ilgili bir istek belirtti. İçinde kurt mu var ayı mı var ne olduğu belli değil tarzında bir benzetme yaptı. Deponun temizlenmediğinden şikayetçi gibiydi.
-15:30 Muhtar o deponun temizlendiğini ama, belki belediyenin dilekçeye cevap vermediğini, şifahen temizlendi bilgisi verdiğini belirtti. Diğer yönetim kurulu üyeleri de deponun temizlendiğini söyledi.
-15:42 S.Karakaya sözü aldı. Bir giriş, teşekkür ve genel tarzda bir konuşma yaptı. Sonunda da, Yeşilce – Mesudiye arası yapılacak yolun Yeşilyurt tan geçmesi gerektiğini, geçmesinin ulaşım vb kolaylıları artıracağını belirtti.
-15:44 M.Şinel söz aldı. Genel konuştu, yayla mera, internet, yapılabilecek projeler, gençler turizm vb üzerine görüşlerini anlattı.
-15:47 T.Aksu söz aldı. Camii için çelik plaka üzerine isim yazdırılacağını söyledi. Konu üzerinde Kahraman Enişte ile çalıştıklarını söyledi. Yazı hakkında ileride bir şikayet söz olmaması için üyelere fikirlerini sordu. Sonuçta, “Yeşilyurt
Camii ve Sosyal Tesisleri” adında bir ifade üzerinde görüş birliği oldu. Yanlış hatırlamıyorsam, 70cmX130cm boyutlarında bir plaka olacakmış.
-15:50 M.Şinel tekrar söz alıp, duyulmayan birkaç yeri tekrar anlatıp sözlerini tamamladı.
-15:55 O.Doğan söz aldı. Genel bir konuşma yaptı, neredeyse her konudan bahsetti. Seçimlerde kazanan kaybeden olmasının doğal olduğunu, sonrasında herkesin Yeşilyurt için bir arada olduğunu söyledi. Gençler konusunda, eğer orada değilseler ailelerin velilerin sorumlu olduğunu söyledi, yani genç yaş grubunun katılmaları için kendilerinin bir gayretleri olmadığını ima ederek belirtti. Bir de derneğe mülk alınması ile ilgili seçim vaadine ilişkin eleştirel sözlere cevap verdi. Böyle bir şey için herkesin birlik olması gerektiğini, kendisi 100binYTL varlığı olmadığını ve olsa bile başkanı da örnek göstererek hiçbir dernek başkanının böyle bir taahhüdü cebinden karşılayarak girmeyeceğini belirtti.
-16:02 N.Aksu söz aldı. Süregelen karşılıklı tartışmalar vb durum dolayısıyla sitemini belirtti. En sonunda da, “bir milim yol almayacaksam toplantı hiç yapılmasın” dedi. Su su su diyerek yazın köye gidilince akmayan suya bir çözüm olması isteğini belirtti. Gerekirse ikinci boru depo vb. yolların göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Kendisinin İstanbul da sabahları duş almaya alışkın iken orada köyde sabah duş alamadığını söyledi.
– 16:03 Ö.Oskay söz aldı. Genel değerlendirme yaptı. Yapılan tartışmalara rağmen sonuçta her şeyin Yeşilyurt un hayrı için yapıldığını, geçmişte ve şimdi göreve gelenlerin bu amaçta olduklarını belirtti. Gençlerin yılda en fazla 30 gün kendisinin en son 3 gün için gidebildiğini belirtti. Konuşması genel olarak olumlu yankılandı (S.A.Ben de beğendim.), hatta orta arkadan bir ses biz büyükler çözemedik gençler arasında çözsün dedi. Cevaben, Önder Oskay (?) konunun genç yaşlı vb. ayrımlar olmadığını herkesin aynı amaç için, “Yeşilyurt un hayrı” çalıştığını söyledi.
-16:13 Zikri Aksu söz aldı. Kendisi vefat eden eski belde belediye başkanını nur içinde yatsın diye andı. Onun su konusunda yeni depo vb. yapımı için bir sözü olduğunu söyledi. Bu sözün takipçisi olunup yaptırılması gerektiğini söyleyerek, tekrar nur içinde yatsın kendisi diyerek sözlerini tamamladı.
– 16:14 Muhtar söz aldı. Kendisinin interneti olmadığını, yani bir düğmeye basınca bilgilerin ona gelmediğini belirtti. Ancak telefonu olduğunu, isteyenlerin arayabileceğini belirtti.
– 16:17 T.Aksu söz aldı. Köy odasına bilgisayar ve internet alalım diye bir öneri dile getirdi. Ancak sadece öneri olarak kaldı.
– 16:18 Muhtar söz aldı. Kendisinin herhangi bir lüksü olmadığını söyledi. Orada olan kişilere sitem ederek, kimsenin ona hatırını, bir sıkıntın derdin, borcun vb. var mı anlamında bir soru sormadığını söyledi. Bu arada köyde iki tane kişinin evine gittiğini, evde olmadıklarını, birinin acaba niye geldin diye sorduğunu ama diğerinin sormadığını belirtip, sitem etti.
– 16:19 F.Oskay söz aldı. Genel olarak gelen eleştirilere karşı cevabını verdi. Kimsenin hiçbir teklif getirmediğine ilişkin sitemini dile getirdi. Kimse dernekten şöyle yapalım şunu istiyoruz tarzında bir talepte bulunmadığını belirtti. Hatta öneri için söz verdiği bazı kişilere, bu öneri değil eleştiri vb tarzında cevap verdi arada.
– 16:20 Başkan söz aldı. Kapanış için. Başkan genel bir konuşma yaptı. Sonrasında yer alınmasıyla ilgili geçmişteki gelişmelerden bahsetti. Önceki yönetimler döneminde bir ara 45 milyarlık bir yerin alınması düşünülmüş, ancak 3.5 milyar para toplanabilmiş, o da geri iade edilmiş zamanın yönetimince. Başkan Paşabahçe'de dernek yerinin en az 150 milyar olduğunu, Karagözsırtı’nda 50 milyar olabileceğini, onun da bize uymadığını söyledi. Bu durumda, yani
Paşabahçe de yer alınsa katılımcı başına 150 milyar / 300(?) = 0.5 milyar ~ 500 milyon düşermiş. Başkan, eğer insanlar (üyeler-vb) 90 milyar toplasın üstünü tamamla desinler, ben her zaman varım dedi. Şimdi de varım, geçmişte de vardım diyerek vurguladı. Yer de alınırsa muhtarlık üzerine yapılır, derneklere karşı olabilecek herhangi bir durumdan korunmuş olur dedi. Yani dernek fesh olur, kapanır da yer elden gitmesin anlamında. ….
– 16:25 Toplantı kapandı
Böylece toplantı 1 saat 40 dakika sürmüş oldu.
Yine benzer şekilde, yazım vb. bilgi hatası olabilir, arzu edenler bildirirse gerekli düzeltmeleri yaparım.
Düz. ned.: Satır arası ekleme